Gå till innehåll
Svenska Brottningsförbundet

OS-kvalet i Istanbul, 9-12 maj

Sverige åkte till Istanbul med åtta brottare men fick lämna OS-kvalet i Istanbul utan någon OS-biljett, trots att flera svenskar gjorde bra matcher och var ytterst nära att kvalificera sig. Sverige kommer dock att ha en representant vid OS i form av redan OS-klara Jonna Malmgren i 53 kg-klassen.

Landslagschef Zakarias Tallroth var på plats i Istanbul med de svenska brottarna. För SVT Sport försöker han summera dagarna där: – Blandade känslor. Jag är superstolt över alla brottare som varit här och den cykel som de har genomgått. De har verkligen följt vår plan och gjort det vi har bett dem om hela vägen, säger han och fortsätter: – Men samtidigt har det varit otroligt tunga dagar. Vi har inte fått de resultat vi hade hoppats på och inte haft med oss de marginaler som man behöver på den här nivån.

På frågan om att Sverige bara skickar en brottare till OS i Paris svarar han: – Det är en besvikelse och något som vi som förbund måste ta ansvar för och även titta närmare på vad vi kan göra bättre till nästa cykel och vad vi måste förändra. Samtidigt har Jonna tagit sig till OS och hon har följt systemet, så man ska inte helt riva ner det vi har gjort.

Vad säger du om att svensk brottning mår i dag? – Det är fel dag att säga att vi mår bra, just nu lider vi. Men anledningen till varför vi tycker att detta är en tung dag är för att vi ställer otroligt höga krav på oss själva och det gör brottarna också, avslutar Tallroth.

Noterbart är att sedan IOK inför Tokyo-OS 2020 valde att skära ner på kvotplatserna i brottningens OS-program till endast 16 platser, har Sverige haft det tufft att ha en bred trupp på spelen. Tio av dessa platser är möjliga för svenska brottare att slåss om. Tittar man på OS i Rio, så hade Sverige varit utan manliga deltagare även där då de tre svenska GR-brottarna som kvalade in till OS tog platserna 17 och 19. När Johan Eurén blev trea i OS i London 2012 hade Johan kvalat in till OS som nummer 17. En plats som vid årets OS-kval inte hade räckt för att delta i Paris.

Nedan hittar ni alla svenskars resultat från OS-kvalen i Istanbul.

Alexander Bica, 60-kilosklassen, inledde turneringen med en vinst mot Daniel Bobillo Vigil från Spanien på teknisk överlägsenhet med poängen 9-0. I åttondelsfinalen stod han mot rutinerade Viktor Petryk från Ukraina, med ett EM-brons som bästa merit. Alexander vann matchen efter stabil brottning på fall. Därefter tog det stopp för Alexander i kvartsfinalen som han förlorade mot Sydkoreas Dahyun Kim. Koreanen förlorade sedan i semifinalen och Bicas tävling var över.

Niklas Öhlén, 67-kilosklassen, kvalade i första matchen mot Sahid Tejan Kargbo från Sierra Leone och vann den matchen på teknisk överlägsenhet med poängen 9-0. I åttondelsfinalen mötte Niklas förhandsfavoriten och tidigare olympiern Ramaz Zoidze från Georgien och förlorade efter en jämn och tät match. Ramaz Zoidze tog sig till final och Niklas fick återkvala. Där mötte han ryssen Aslan Visaitov som tävlar under neutral flagg, Niklas förlorade matchen med poängen 1-4 och därmed var tävlingen över för Niklas del.

Albin Olofsson, 77-kilosklassen, inledde tävlingen med en vinst i sextondelsfinalen mot Emmanuel Alexis Benitez Castro från Mexiko. Därefter mötte Albin Tjeckiens Oldrich Varga i åttondelsfinalen och vann med 3-1 i poäng. I kvartsfinalen stod Albin mot ryssen Sergei Kutuzov som har ett VM-silver i bagaget. Ryssen tävlade som alla andra ryssar och belarusier under neutral flagg. Albin förlorade efter att ha blivit varnad i sitt underläge. Kutuzov tog sig därefter till final och Albin fick en ny chans genom att återkvala. I återkvalet förlorade Albin mot USAs Kamal Ameer Bey efter att ha tappat ledningen med mindre än 30 sekunder kvar av matchen.

Alex Kessidis, 87-kilosklassen, slapp kvala och gick direkt in i åttondelsfinal där han vann över den meriterade VM-medaljören och olympiern från Uzbekistan, Jalgasbay Berdimuratov, med poängen 4-5. I kvartsfinalen mötte Alex den trefaldige världsmästaren och OS-trean från Tokyo, Rafig Huseynov från Azerbajdzjan. Alex förlorade matchen med poängen 1-2 efter flera svårbedömda situationer. Rafig Huseynov tog sig till final och Alex fick chans till återkval. I återkvalet mötte Alex Kumar Sunil från Indien. Vinst med 9-4 i poäng och avancemang till bronsmatchen. I bronsmatchen stod Alex mot Georgiens tidigare världsmästare och olympier, Lasha Gobadze. Förlust med 3-3 i poäng efter återigen en svårbedömd match.

Aleksandar Stjepanetic, 97-kilosklassen, behövde inte återkvala och gick direkt in i åttondelsfinal. Där mötte han EM-trean från 2022, Vladen Kozliuk, och förlorade matchen efter poängtapp i parterr. Ukrainaren förlorade därefter i kvartsfinalen mot U-23-världsmästaren Artur Sargsian och tävlingen tog slut för Aleksandars del.

Johanna Lindborg, 62-kilosklassen, inledde tävlingen mot Brasiliens Lais Nunes, som har en lång meritlista med många mästerskapsmedaljer i bagaget och var en av förhandsfavoriterna. Johanna vann på fall i första perioden efter mycket övertygande brottning. Därefter stod Johanna mot hemmabrottaren Nesrin Bas, som tidigare brottats i en högre viktklass där hon tagit medaljer på både EM och VM. Johanna förlorade efter en jämn match som slutade med poängen 4-4 där turkiskan tagit högst poängvärde. Turkiskan gick därefter till final och Johanna fick återkvala. Johanna inledde återkvalet med fallvinst mot Frankrikes Ameline Douarre. I nästa match fortsatte Johanna i samma stil och fallbesegrade Venezuelas Astrid Montero. I den sista och avgörande matchen föll Johanna mot belarusiskan Veronika Ivanova efter att ha åkt på ett nacksving följt av två ryska skruvar i mitten på första perioden, och därmed var matchen förlorad.

Evelina Hultén, 57-kilosklassen, vann första matchen mot Marija Cvetanova från Nordmakedonien på teknisk överlägsenhet med poängen 10-0. Därefter gick Evelina upp i åttondelsfinalen mot Laylokhon Sobirova från Uzbekistan. Matchen slutade med en 2-4 förlust för Evelinas del. Laylokhon Sobirova förlorade senare i semifinalen och Evelina var därmed ute ur tävlingen.

Tindra Sjöberg, 68-kilosklassen, förlorade första matchen på fall mot Adela Hanzlickova, som därefter förlorade i kvartsfinalen mot Nisha Nisha från Indien, vilket innebar slutet för Tindras del i tävlingen.

Publicerad: 2024-05-13

Senast uppdaterad: 2024-05-13

Författare: Lotta Samuelsson